پیام معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی اردبیل بمناسبت بزرگداشت روز جهانی آسم

بیماری آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن غیرواگیر است که بیش از ۲۶۲ میلیون نفر را در دنیا مبتلا کرده است و مسئول روزانه حدود ۱۰۰۰ نفرمرگ در سراسر جهان است که بیشتر آنها قابل پیشگیری هستند.
نظر به اهمیت موضوع و ضرورت پیشگیری و کنترل این بیماری، GINA (ائتلاف جهانی برای کنترل آسم) اولین سه شنبه ماه می را به عنوان روز جهانی آسم نامگذاری کرده است.
امسال نیز بزرگداشت این روز مصادف با ۱۶ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ با شعار «امکان دسترسی به داروهای استنشاقی آسم برای همه بیماران» در نظر گرفته شده است.
بیماری آسم انسداد برگشت پذیر راههای هوایی است که ناشی از التهاب مزمن و پاسخ دهی بیش از حد راههای هوایی می باشد و با علائم شایع سرفه (به خصوص شبانه)، خس خس سینه، تنگی نفس، گرفتگی سینه همراه می باشد.
این بیماری یکی از معضلات اصلی نظام سلامت در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله کشور ما محسوب می شود.
در ایران شیوع علائم آسم در کودکان و نوجوانان حدود ۱۱% و در بالغین حدود ۹% می باشد.
مهم ترین عوامل خطری که می توانند موجب بروز و یا تشدید علائم آسم شوند عبارتند از: تغییرات هیجانی شدید (گریه کردن، خندیدن شدید، استرس)، مواد افزودنی در غذاها و آلرژی های غذایی به ویژه در کودکان، مصرف غذاهای آماده، عدم تغذیه با شیر مادر، کمبود ویتامین D، چاقی و کم تحرکی و ...
همچنین مواجهه با برخی عوامل محیطی همچون دود سیگار، اسپند یا آتش و آلودگی هوا نیز می تواند منجر به بروز آسم شود.
حمل و نقل یکی از بزرگترین منابع آلودگی هوا در بسیاری از مناطق جهان است. وسایل نقلیه موتوری مانند خودروها، کامیونها، اتوبوسها و موتورسیکلتها با سوزاندن سوختهای فسیلی، آلایندههای مختلفی را به هوا منتشر میکنند.
بیماری آسم محدودیت های قابل توجهی بر زندگی اجتماعی، عاطفی، فعالیت های فیزیکی و نیز حرفه ای بیماران ایجاد می کند. کودکان در این میان آسیب پذیرترند. غیبت از مدرسه، محل کار و کاهش حضور در زندگی خانوادگی و اجتماعی از عوارض این بیماری است.
با توجه به ارائه خدمات آموزشی و مراقبتی در مراکز خدمات جامع سلامت سطح استان در خصوص بیماری آسم، امید است با اطلاع رسانی عمومی در خصوص بزرگداشت این روز، ضمن افزایش آگاهی آحاد جامعه و حساس سازی سیاست گزاران و مدیران سلامت و پرسنل مراکز در جهت ارتقاء دانش گروه های در معرض خطر، به ویژه بیماران و خانواده های ایشان،ارتقاء سلامت جامعه را شاهد باشیم.
دکتر سعید صادقیه اهری
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل